Základní složky potraviny

1

Jak bylo řečeno v předchozím článku, stravu bychom si měli vybírat podle jejího složení a ideálně kombinovat vyvážená množství sacharidů (cukrů), proteinů (bílkovin) a tuků. V následujících odstavcích si tyto tři složky představíme.

sacharidySacharidy (cukry)

Laicky řečeno, sacharidy jsou organické látky, které tělu dodávají energii. Dříve byly tyto látky nazývány uhlovodany, zjednodušené pojmenování zní cukry. Ve skutečnosti pojmem cukry míníme jeden typ sacharidů, a to tzv. jednoduché cukry (v cukrovinkách, ovoci, ve slazených nápojích atp.). Oproti nim stojí komplexní cukry, které najdeme v bramborách, luštěninách, obilovinách atp. S oběma typy se seznámíme v některém z dalších článků.

Sacharidy by měly tvořit 55 % denní stravy.

Orientujme se za pomoci glykemického indexu (GI)

K poznání, které potraviny můžeme jíst bez obav, že se na našem vzhledu velmi brzy podepíší, dokážeme dnes rozpoznat díky udávání tzv. glykemického indexu (GI). Tato jednotka vystihuje rychlost využití glukózy (hroznového cukru) tělem z konkrétní potraviny. Potraviny s vysokým GI ihned tělu dodají energii tím, že rychle zvýší hladinu cukru v krvi, taková energie však zase brzy vyprchá. Oproti tomu z potravin s nižším GI se sacharidy uvolňují pomaleji, zato rovnoměrně. Takové potraviny dodají menší energii, ale na delší dobu. Právě potraviny s nízkým GI je vhodné vyhledávat. Potraviny s vysokým GI mohou být rizikové z hlediska přibírání na váze.

ProteinyProteiny (bílkoviny)

Další základní složkou potravy, která je pro člověka nezbytná, jsou bílkoviny neboli proteiny. V lidském těle slouží ke stavbě svalů, díky bílkovinám je také možná obnova tkání, podílí se na výrobě protilátek a dodává tělu potřebnou energii.

Bílkoviny najdeme nejčastěji v mase (zvláště v libovém), v sýru, tvarohu, bílém jogurtu, ve vejcích, v sóje apod.

tukyTuky

Ač jsme si dříve řekli, že bychom se měli vyhýbat tučným jídlům, tukům samotným se vyhýbat nemusíme, ba dokonce to ani není žádoucí, protože tělo tuky do jisté míry potřebuje. Dodávají mu totiž energii a jsou stavební složkou buňky. Díky tukům dokáže tělo vstřebávat vitamíny a tvoří se za jejich pomoci hormony. Tuky taktéž zabraňují únikům tepla z těla.

Tuky ve stravě nazýváme triglyceridy kvůli obsahu jedné molekuly glycerolu a tří mastných kyselin. Najdeme je zejména v tučnějších rybách (losos, makrela), v olejích (řepkový, slunečnicový, olivový, sójový) a v některých druzích ořechů (para ořechy).

Shrnutí

Potraviny si vybíráme podle toho, jak jsou výživné pro tělo. Dbáme na dodávání tří základních složek – sacharidů, proteinů a tuků. Snažíme se vyhýbat jednoduchým cukrům, které jsou hlavně v cukrovinkách nebo oblíbených slazených nápojích. Přemíra jednoduchých cukrů bývá příčinou přibírání na váze.

Potraviny nejčastěji neobsahují jen jednu ze tří základních složek, některá v nich ale vždy dominuje.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close