Výhody a nevýhody alternativní výživy: Víte, jak si (ne)ublížit?

0

K alternativní výživě se lidé uchylují z nejrůznějších důvodů. Za jejich rozhodnutím mohou stát zdravotní či psychické problémy, kultura, náboženské nebo jiné přesvědčení, ale třeba i zvědavost a touha zkoušet něco nového. Alternativní výživě a jejím jednotlivým směrům jsme se věnovali v jednom z předchozích článků. Dnes se podíváme na možná rizika, ale i výhody, které s sebou jednotlivé alternativní způsoby stravování nesou.

Alternativní výživa v podobě vegetariánských diet

Mezi nejčastější, nejrozšířenější, ale také nejrozmanitější způsoby alternativního stravování patří nepochybně vegetariánské diety. Ty se dělí na několik poddruhů dle konzumovaných potravin, které jsou uvedeny níže.

Výhody:

  • jablkaVegetariáni jsou méně ohroženi vznikem rakoviny.
  • Obvykle jsou štíhlejší než lidé konzumující maso a masné výrobky.
  • Udržují si zdravou hladinu cholesterolu.
  • Jedí méně nenasycených tuků a více vlákniny.
  • Jsou méně ohroženi vznikem srdečně cévních onemocnění.
  • Vegetariáni mají lepší trávení a výkonnější peristaltiku střev.
  • Vegetariánská strava zpomaluje stárnutí.
  • Tělo vegetariánů je méně zanesené toxiny.

Nevýhody:

  • Vegetariáni mohou trpět nedostatkem některých vitamínů a minerálních látek.
  • Dieta znamená nebezpečí pro těhotné a kojící matky.
  • Nedostatek některých vitamínů snižuje výkon u sportovců.
  • Kvalita bílkovin u potravin rostlinného původu je nižší než u potravin živočišného původu.

Alternativní výživa v podobě veganství

Tento směr vegetariánství patří mezi ty vůbec nejpřísnější. Vegani nesmí kromě masa konzumovat žádné živočišné produkty, proto se živí pouze potravinami rostlinného původu.

Výhody:

  • Vegani netrpí nadváhou.
  • Netrápí je vysoký cholesterol.
  • Mají menší riziko onemocnění srdečně cévními chorobami.
  • V jejich stravě převyšují cenné polynenasycené mastné kyseliny.

Nevýhody:

  • Ve veganské stravě je nedostatek některých minerálů a cenných vitamínů (např. jódu, vitamínu B2, vitamínu B12, vitamínu D a železa).
  • Veganství je nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
  • Minerální látky jsou z rostlinných zdrojů hůř využitelné.
  • Velké množství vlákniny a rostlinných kyselin zhoršuje vstřebávání minerálních látek.

Alternativní výživa v podobě lakto-ovo-vegetariánství

Lakto-ovo-vegetariáni jsou lidé, kteří nekonzumují maso a masné výrobky. Na druhou stranu ovšem konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce.

Výhody:

  • fit linieLakto-ovo-vegetariáni nemívají problémy s váhou.
  • Nepotýkají se s vyšší hladinou cholesterolu.
  • Díky zvýšené konzumaci vlákniny mají lepší trávení.
  • Strava je pestrá a vyvážená.

Nevýhody:

  • Nedostatek některých vitamínů a minerálů.
  • Nedostatek kvalitních bílkovin.

Alternativní výživa v podobě demivegetariánství

Demivegetariáni nekonzumují výsekové maso, mezi které spadá například maso vepřové, hovězí, skopové atd. Na druhou stranu však připouštějí občasnou konzumaci ryb a někdy i drůbeže.

Výhody:

  • Jídelníček demivegetariánů je vyvážený.
  • Nemají problémy s vysokým cholesterolem.
  • Zpravidla nebývají obézní.
  • Mají dostatek vitamínů a minerálů.

Nevýhody:

  • Demivegetariánství nepřináší žádné významnější riziko.

Alternativní výživa v podobě makrobiotických diet

Makrobiotika slavila poměrně nedávno obrovský boom. Začali se o ní zajímat i lidé, kteří se ke klasickému vegetariánství či veganství neodhodlali. Tento směr doporučuje konzumaci obilnin v kombinaci se zeleninou či luštěninami, mořskými řasami, rybami, semínky a ořechy.

hruškaVýhody:

  • Snižuje riziko některých onemocnění
  • Vyvážený a zdravý jídelníček
  • Dostatek vlákniny
  • Vysoký podíl ovoce a zeleniny
  • Množství cenných tuků

Nevýhody:

  • Nedostatek živin a z toho pramenící zdravotní komplikace
  • Nevhodné pro děti, které jsou náchylné k nutričním nedostatkům
  • Nad těhotnými a kojícími ženami stále visí otazník

Alternativní výživa v podobě organické stravy

Hlavní zásada organické stravy spočívá v konzumaci produktů a potravin, které jsou produktem ekologického zemědělství.

Výhody:

  • Výživová hodnota je u potravin organické stravy vyšší než u klasických produktů.
  • Neobsahují rafinovanou mouku, rafinovaný cukr ani umělá sladidla či barviva.
  • Mají vyšší obsah vitaminu C, minerálních látek, antioxidantů a dalších pro tělo významných látek.
  • Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko kontaminace organismu pesticidy.
  • Neobsahují žádná aditiva a chemikálie používané v produkci běžných potravin.

Nevýhody:

  • Jsou dražší než klasické potraviny.
  • Mohou být napadené škůdci.
  • Dovozy na velké vzdálenosti způsobují zvýšení ekologické stopy.

Alternativní výživa v podobě výživy dle krevních skupin

Tento výživový směr razí myšlenku, že mezi krví a přijímanou stravou existuje reakce. Člověk by měl tedy konzumovat pouze takovou stravu, která s jeho krevní skupinou vytváří pozitivní reakci.

hroznové vínoVýhody:

  • Lidé se obvykle nepotýkají s vysokou hmotností.
  • Lidé si hlídají, co jedí, a nad stravou přemýšlejí.

Nevýhody:

  • Zcela vylučuje určité složky potravin.

Alternativní výživa v podobě dělené stravy

Jak již název tohoto alternativního směru napovídá, jde o myšlenku rozdělit a konzumovat sacharidy s neutrálními potravinami nebo bílkoviny s neutrálními potravinami.

Výhody:

  • V rámci dělené stravy jsou konzumovány prakticky všechny potraviny.
  • Nehrozí nedostatek vitamínů a živin.
  • Lidé přemýšlejí nad tím, co jedí.

Nevýhody:

  • Striktní dodržování zásad některým lidem nemusí vyhovovat.
  • Pro dodržování musí být kladen poměrně velký důraz na sebekontrolu.
  • Pokud někdo pojme dělenou stravu jako dočasnou dietu, hrozí mu jo-jo efekt.

Alternativní výživa v podobě breathariánství

Breathariánství je založeno na myšlence, že člověk pro svůj život nemusí jíst, a dokonce ani pít. Ve finále tak žije pouze ze vzduchu.

Výhody:

  • Ideální směr pro krátkodobý půst
  • Očištění organismu
  • Zbavení těla toxinů a nebezpečných látek

Nevýhody:

  • Nevhodné pro dlouhodobější způsoby stravování
  • Nevhodné pro kojící a těhotné matky
  • Rizika kolapsu, zdravotních komplikací
  • Rizika poruch příjmu potravy

Všeho s mírou

Na závěr jen doplníme, že myšlena stravování dle zásad alternativní výživy je nepochybně ušlechtilá. Pohrávat by si s ní ale pro klid duše neměly těhotné a kojící ženy ani osoby, které se potýkají se závažným onemocněním. Vždy je na místě poslouchat své tělo a jeho potřeby, nikoli moderní trendy a nově objevené fenomény současné doby.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.