Milujeme těstoviny! Víte, jak je vybírat a opravdu si pochutnat?

0

špagetyZakroucené, rovné, semolinové, se zeleninou, omáčkami, sýrem nebo jako příloha. Těstoviny zkrátka milujeme! Zavzpomínejte na mladá léta a prázdniny u babiček. Pochutnávali jsme si na špagetách se sýrem a mletým masem nebo na kolínkách s rajskou, o špeclích s mákem ani nemluvě! A když se na stůl mnohem později dostaly makaróny, nemohli jsme se jich nabažit…

Z mašliček jsme dělávali salát, z těstovinových písmenek v horké polévce vytvářeli slova. Francouzská polévka bez mušliček neexistovala a šunkofleky patřily k národnímu koloritu! Obliba těstovin přetrvává také dnes. Je ale umění vybrat si v super a hyper marketech ty správné a především kvalitní. Jak na to? Prozradíme v dnešním článku!

Kde se vzaly, tu se zvaly těstoviny

Nejstarší zprávy o existenci těstovin v Evropě jsou z doby kolem roku 3 700 př. Kr. Nepředstavujte si ovšem těstoviny v podobě špaget nebo kolínek. Prapůvodně šlo o plackovité hrudky z navlhčeného obilí, smíšené s moukou, které pocházely ze sídliště Twann ve Švýcarsku.

O tom, kde vlastně vznikl první recept na přípravu těstovin, se i dneska vedou vleklé diskuze. Někdo jejich objev připisuje Řekům, jiný Italům, a některé zdroje hovoří dokonce o Egypťanech nebo Číňanech. Jedno je ovšem jisté – nejstarší recept, který je více než 4 000 let starý, do Evropy údajně připutoval z Číny. Ať už si ale tento objev připíší Číňané, nebo Italové, nic to nemění na tom, že u nás těstoviny prostě milujeme!

Abeceda těstovin podle vzhledu a tvaru

  • Bucatini: Dlouhé špagety, které jsou uvnitř duté.
  • Conchiglie: Krátké těstoviny mušlovitého tvaru představují jeden z nejlepších tvarů určených do salátů s dressingem či omáček. Ty se na nich totiž skvěle zachytí.
  • Farfalle: Tito těstovinoví motýlci se vyznačují zvlněnými okraji a někdy také vroubkovaným tělem. Ideální jsou opět do salátů či jako příloha.
  • Fettuccine: Široké nudle, které jsou ještě o něco širší než známější tagliatelle.
  • duhy těstovinFusilli: Tyto těstoviny mají podobu tenkých spirál. Tohoto tvaru je dosaženo způsobem výroby, kdy se jednotlivé kusy čerstvého těsta navíjejí na tenký drát. S ním se těstoviny ponoří do vroucí vody, drát se vyjme, ale tvar těstovinám zůstává.
  • Gnocchi: Známé „noky“, většinou vyráběné z bramborového těsta.
  • Lasagne: Široké dlouhé těstovinové pláty, které se hodí zejména k zapékání s bešamelem a mletým masem.
  • Linguine: Tenké, placaté špagety.
  • Penne: Malé trubičky, na koncích šikmě zakrojené, bývají často vroubkované a hodí se pro přípravu salátů nebo jako příloha k masům.
  • Ravioli: Plněné těstoviny, které se vyznačují čtvercovitým tvarem s vlnitými okraji. Náplň bývá masová, zeleninová, ale třeba i sýrová nebo houbová.
  • Spaghetti: Špagety asi nemusíme dlouze představovat. Jen ve zkratce popíšeme, že jde o dlouhé provázkovité těstoviny, jejichž místem původu je Neapole.
  • Spaghettini: Velmi tenké špagety.
  • Tagliatelle: Patří mezi nejběžnější typy stužkových těstovin. Obvykle mají na šířku kolem 8-10 mm, pochází z Boloně. Na pultech regálů je uvidíte v podobě stočených hnízd, která se během vaření rozpletou
  • Tortellini: Sušené plněné těstoviny, které představují známou boloňskou specialitu, jsou tvořeny z koleček těsta a vypadají jako silné prstýnky.

Rozlišujeme těstoviny podle druhu a surovin

semolinové těstovinyTěstoviny ze semolinové mouky (Pasta di semola di grano duro): Tento typ těstovin je vyráběn z tvrdozrnné pšenice a neobsahuje vejce. Semolinové těstoviny jsou považovány za velmi kvalitní a chutné. Díky semolinové mouce se totiž na rozdíl od ostatních těstovin nerozvaří a zachovávají si svůj jedinečný tvar. Těstoviny ze semoliny mají také mnohem vyšší nutriční hodnotu a glykemický index.

Sušené vaječné těstoviny (Pasta all´uovo): Tyto těstoviny jsou vyráběné z pšeničné mouky a slepičích vajec. Podle zákona musí každý kilogram těsta obsahovat alespoň 4 slepičí vejce. Díky nim jsou těstoviny žlutě zabarvené a vynikají svou pružností. Doba jejich vaření je výrazně kratší než u těstovin ze semolinové mouky. Na rozdíl od semolinových těstovin jsou ovšem pro náš zažívací trakt hůře stravitelné.

Čerstvé těstoviny (Pasta fresca): K výrobě těchto těstovin se používají pouze čerstvá vejce a pšeničná mouka a další ingredience zaručující různé příchutě. Právě díky tomu, že jsou čerstvé a obsahují hodně vajec, musí být skladovány v chladicích boxech a jejich trvanlivost je poměrně krátká. Patří ovšem mezi ty nejchutnější těstoviny, které jsou u nás k dostání.

Speciální těstoviny (Paste speciali): Tyto těstoviny se vyrábějí ze semolinové mouky a jsou dochucené speciálními ingrediencemi – zeleninou (rajčata, špenát), cereáliemi a dalšími přísadami, jako jsou ryby, sýry nebo houby.

Desatero správného výběru kvalitních těstovin

  1. Vybírejte těstoviny podle kvality, nikoli ceny.
  2. Dražší těstoviny bývají zpravidla kvalitnější.
  3. Za nejzdravější a nejkvalitnější jsou považovány těstoviny semolinové.
  4. Nejchutnější jsou těstoviny dovážené z Itálie.
  5. Chuťově vyvážené jsou těstoviny čerstvé (pozor na krátké datum spotřeby).
  6. Nekupujte těstoviny s porušeným obalem nebo prošlou minimální lhůtou.
  7. Zdravé těstoviny by měly obsahovat minimálně 4,5 až 5 gramů vlákniny na 100 g výrobku.
  8. Sledujte obsah sodíku: Nemělo by ho být více než 100 mg na 100 g výrobku.
  9. Vybírejte těstoviny, které mají maximálně 1,1 g tuku na 100 g výrobku a 0,1 g transnenasycených mastných kyselin.
  10. Máte-li problém s vysokým cholesterolem, sáhněte po těstovinách bezvaječných nebo rýžových.

domácí výroba těstovinRecept na lahodné domácí těstoviny

Budeme potřebovat:

  • 300 g hladké pšeničné (nebo semolinové) mouky
  • 3 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Postup přípravy:

1. Jako první si připravte větší misku, do které prosejete mouku.

2. Do mouky udělejte důlek (třeba vajíčkem) a vajíčko do důlku rozklepněte.

3. Přilijte olej, dosolte a zamíchejte.

4. Dle potřeby a hustoty těsta přidávejte mouku.

5. Vypracujte těsto do bochánku a nechte jej zhruba ½ až 1 hodinu odležet.

6. Těsto poté zpracujte pomocí strojku na vybraný tvar těstovin.

7. V dobře prosolené a vroucí vodě čerstvé suroviny vařte 3 až 10 minut (měly by být al dente – na skus).

8. Po uvaření ihned podávejte.

spaghettiŠpagety s kečupem? Za ty by vás Italové hnali!

Čerstvě uvařené těstoviny ihned podávejte třeba s olivovým olejem, chilli papričkou, čerstvými bylinkami a tvrdým sýrem. Na kečup zapomeňte. Nahraďte jej třeba rajčatovým pyré s utřeným česnekem a kapkou olivového oleje. Uvidíte, že výsledek vás příjemně překvapí.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Napiš k tomuto článku komentář

Před odesláním komentáře prosím potvrďte níže, že nejste robot.

 

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close