Detoxikace střev podpoří zažívání i imunitu

4

Střevo dosahuje délky i 7 metrů. Jako součást trávicího traktu hraje v našem těle velmi důležitou roli. Zatímco v tenkém střevě se vstřebávají přijaté živiny, v tlustém střevě se z nestrávených částí potravy tvoří stolice, jejíž pravidelnost hodně ovlivňuje naše zdraví. Střeva přitom hrají roli také v otázce naší celkové imunity. Dopřejme jim proto očistu a úlevu, nejlépe na jaře nebo na podzim, kdy se tělo nejlépe zbavuje škodlivin.

Jak střeva pracují

Přijatá strava se v tenkém střevě štěpí za pomoci enzymů a využitelné látky se vstřebávají skrze střevní sliznici. Strava putuje do tlustého střeva, zbavuje se vody a zhuštěná vychází z těla ven. Zajímavým faktem je to, že v tlustém střevě se nachází asi 70 % našeho imunitního systému. Nedávno se objevil dokonce i názor, že na imunitě se podílí dosud často přehlížené slepé střevo.

Pokud necháme střeva dojít do fáze, kdy se vyskytnou problémy, můžeme se „těšit“ na nadýmání, zácpy, průjmy, nevolnost, kožní potíže a oslabenou imunitu.

Co střeva ráda a nerada

Bohužel, naše střeva se denně potýkají s vlivy, které mají na jejich bezproblémové fungování špatný dopad. Nestrávené zbytky potravy jsou toxické a mohou být příčinou nejrůznějších nemocí. Právě proto bychom se těchto toxických látek měli čas od času zbavit a není k tomu lepší cesta než detoxikace.

Co střevům škodí

konzumace polotovarů
konzumace konzervovaných potravin
nadměrná konzumace alkoholu, tabáku a kávy
smažená a příliš kořeněná jídla
bílé pečivo
čokoláda a krémy
sycené nápoje
konzumace potravy ve spěchu

Co střevům prospívá

dostatečný příjem vlákniny (asi 25-30 g denně)
ovoce, zelenina
ryby a libové maso
obiloviny
za studena lisované oleje (např. panenský olivový olej)

Vyberme si z variant detoxikace střev tu svou

To, co se jednomu zamlouvá, se jinému příčí. Tak to chodí a výjimkou není ani očistný proces střev.

Klystýr – pro ty nejodvážnější

Někomu se už jen po přečtení onoho pojmu dělá nevolno. Jde však ale o prověřenou metodu, která se užívá už celá tisíciletí. Pravda, musíme podotknout, že tato záležitost není nikterak příjemná, je však velmi účinná a není zas až tak hrozná, jak by se mohlo zdát. Při klystýru dochází k výplachu střev vodou, přičemž do střev je zavedena hadička skrz rektální otvor. Do těla se postupně vpouští 1-2 litry převařené vody, jejíž příměsí může být např. jablečný ocet nebo jedlá soda. Vpuštěná látka se nechá v těle asi 20 minut působit. Ve střevech se takto rozpouští kaly a nežádoucí látky.

Podobným způsobem očisty střev je hydrocolonoterapie, při níž se používá speciální přístroj.

Další možnost – doplňky stravy

Pro ty, kteří se ke klystýru nepřiklonili a své rozhodnutí jen tak nezmění, máme dobrou zprávu. Detoxikaci střev lze totiž provést i jinými způsoby, například užíváním doplňků stravy. Takovými doplňky mohou být třeba detoxikační gely, které na sebe ve střevě navážou toxiny a vyloučí se společně s nimi z těla.

Půst – nevšední zážitek podporující zdraví

Půst o vodě trvající den, dva i více. Nemějme strach, že bychom to nepřežili, přežili to jiní. Na půst je třeba se začít připravovat i dva dny předem, kdy bychom měli konzumovat jen syrové ovoce a syrovou zeleninu. Během jednodenního půstu (s tím bychom měli začít) pijeme alespoň tři litry vody a snažíme se vyhýbat fyzické námaze. Po skončení půstu se nesmíme „nacpat“, musíme jíst velmi střídmě, aby nám nebylo špatně.

Průvodci výživou se povedlo získat odpovědi na všetečné otázky. Poskytl je člověk, který sám drží půst pravidelně, a to i čtrnáctidenní.

[sociallocker]PV – průvodce výživou

D – dotázaný

PV: Proč jsi zvolil k detoxikaci organismu zrovna formu půstu?
D: Protože půst je základní mechanismus očisty těla i duše a vyskytuje se v různých podobách v řadě kultur a náboženství od nepaměti bez ohledu na historickou epochu nebo geografickou polohu.
PV: Jaké nápoje piješ v době půstu?
D: Čistou vodu.
PV: Jaká je ideální délka držení půstu?
D: Tělo si samo řekne, kdy je čas půst ukončit. Obvykle se drží 1, 3, 7, 15, 21 nebo 40 dní.
PV: Jak probíhá příprava na půst?
D: Začíná se jen s jednodenním půstem, po měsíci se vyzkouší tři dny, za několik měsíců sedm a pak třeba už 21 dní.
PV: Jak probíhá celá fáze půstu, jak se jednotlivé dny cítíš?
D: První den až dva bolí hlava, člověk má hlad, cítí se oslabený. Pak se ovšem pocity jenom zlepšují.
PV: Jak postupuješ, když půst končí? Jak si zvykáš na běžné jídlo?
D: Jako po narození – vařená zelenina, kašičky.
PV: Kolikrát do roka půst držíš a proč?
D: Tak jednou až dvakrát, pokaždé kolem 15 dní. Cítím, že bych měl, nevím proč.
PV: Doporučil bys půst jako formu detoxikace organismu ostaním a proč?
D: Nedoporučil bych nikomu nic. Každý si k tomu musí dojít sám. Stačí poslouchat, co mu říká tělo.
PV: Je něco, co bys čtenářům Průvodce výživou doporučil?
D: Doporučuji přečíst si web pust.cz. Jsou tam i zkušenosti v diskusích a jiné zajímavosti.[/sociallocker]

Detoxikujme s pomocí zdravé stravy

Kromě zmíněných způsobů detoxikace se můžeme svěřit do péče stravě. Zde je několik příkladů:

Ráno nalačno během 2 hodin vypijeme lahev Zaječí kyselky hořké a chodíme na toaletu, dokud se střeva nepročistí. Odpoledne konzumujeme rýži nebo dušenou zeleninu. Vypijeme alespoň 2,5 l čisté vody.
2-3 dny pijeme jen vodu a acidofilní mléko.
3 dny konzumujeme dušená jablka a pijeme čistou vodu.
3 týdny konzumujeme rýži (neochucenou) a pijeme čistou vodu.

Po ukončení detoxikace bychom neměli přecházet zpět k nezdravému stravování, na které jsme možná byli zvyklí. Detoxikace by neměla takový smysl, jako když budeme nad svou stravou uvažovat a volit si potraviny, která naše střeva udrží v kondici déle i bez očisty.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close