Babské rady: co dělat, když nás sužují opary

0

Někdo je k jejich vzniku náchylnější a trápí ho každou chvíli, jiný se s nimi setká třeba jen jednou nebo dvakrát za život. Ačkoli obvykle nejde o nic vážného, dokážou pěkně znepříjemnit život. Řeč je oparech. Jak vznikají, lze jim předcházet a existuje způsob, jak si od nich pomoci sami bez nabízených léčebných výrobků? Na to jsme se zaměřili v tomto článku.

Co je opar aneb Poznejte svého nepřítele

Opar bývá způsobován herpes simplex virem, což je prakticky nejrozšířenější infekce na světě. Při napadení touto infekcí vzniká bolestivý puchýř. Podle toho, o jaký typ viru jde, vznikají puchýře na rtech a tvářích, nebo v oblasti genitálií. Ať tak či tak, vždy se jedná o nepříjemnou a vysoce nakažlivou záležitost. Přenos je totiž možný mnoha způsoby – kromě líbání a pohlavního styku s nakaženým stačí i používání stejného ručníku, příboru nebo jiných věcí.

Opar zpravidla vzniká jako důsledek oslabení obranyschopnosti jedince, například ve stresových a zátěžových situacích, přičemž nehraje roli to, zda jde o velkou zátěž fyzickou či psychickou.

Jak se oparu vyhnout

Prevence před opary není příliš možná. Nejdůležitější je vyhýbat se kontaktu s právě nakaženými osobami, ale především eliminovat oparstresory, které by mohly řádění viru spustit. Můžeme však podpořit svůj imunitní systém, který nás potom lépe ochrání. Zlepšení obranyschopnosti lze zařídit například zdravou a vyváženou stravou s vysokým podílem zeleniny, důležitou roli hraje dostatečný pitný režim a pouze velmi střídmé požívání alkoholu, v ideálním případě abstinence. To samé platí o kouření.

Strava by měla být bohatá na vitamíny, především na vitamín B a C, jejichž nedostatek je pro vznik oparu zásadní. Vitamín B se vyskytuje právě ve zmíněné zelenině i v ovoci, jako příklad můžeme uvést banány, broskve, hroznové víno, špenát, švestky, třesně nebo zelí. Vhodným zdroje vitamínu C může být ananas, brokolice, citrusy, červená řepa, česnek, jablka, jahody, kapusta, kiwi, rakytník a jiné. Pravděpodobně nejlepším zdrojem jsou šípky a černý rybíz – tyto plody obsahují 200 mg vitamínu C ve 100 g váhy plodu.

Kromě ovoce a zeleniny je vhodné do jídelníčku zařadit brambory, ryby, mléko, jogurty a vejce. Zcela zapovězená je konzumace čokolády, obilných zrn a arašídů.

Ke zvýšení obranyschopnosti organismu přispívá i otužování, pravidelný pohyb a dostatek spánku.

banner_2

Opar = bolestivé puchýřky

Opar pozná snad každý, právě kvůli tomu, že virus, jenž ho způsobuje, se neuvěřitelným tempem šíří a nevynechá žádnou příležitost k útoku. Svědění a dráždění je známka toho, že budeme mít s oparem zanedlouho tu čest. Opar obvykle přetrvává po dobu 7-10 dnů, postupně vysychá, až z něj zbyde jen stroupek, který sám časem odpadne.

Opar obvykle neznamená žádnou závažnou zdravotní hrozbu, pokud nevznikne na těle osoby onkologicky nemocné nebo nakažené HIV či mající AIDS. Ohroženi jsou i lidé, kteří prošli transplantací některého orgánu nebo mají atopický ekzém.

Babské rady – obklady a bylinné čaje

Nejčastějším a nejvyužívanějším prostředkem k zahnání oparu a jeho nepříjemných projevů jsou nejrůznější obklady a bylinné čaje, meduňkadále také pomazání zubní pastou, která puchýř vysušuje, některé rady dokonce nabádají k potírání oparu ušním mazem – ten má puchýř vysušit už během jediného dne, pokud je opar včas podchycen.

Bylinné čaje:

  • Smícháme 10 g meduňky, stejné množství kořene lopuchu plstnatého, kořene pýru plazivého listu kopřivy a 5 g listu ořešáku. Jednu lžičku směsi přelijeme 200 ml studené vody, necháme 2 hodiny stát, poté ohřejeme a držíme asi 1 minutu na bodu varu. Následuje 15 minut louhování a scezení. Doporučená dávka jsou 2-3 šálky denně.
  • Smícháme 30 g kořene proskurníku a stejné množství kostivalu. Večer přelijeme 2 čajové lžičky směsi 3 šálky studené vody a necháme přes noc stát. Ráno přivedeme směs k varu, ale pozor, nesmí varem projít. Necháme 30 minut louhovat a poté pijeme šálek před každým jídlem.

Obklady:

  • pomazání droždím rozředěným trochou vody
  • přiložení ledového obkladu
  • přiložení stroužku česneku
  • posypání oparu práškem z kořene lékořice
  • přiložení listu podbělu lékařského
  • potírání směsí proskurníku lékařského a semene lnu setého (50 g kořene proskurníku a 25 g semene lnu dáme půllitru levandulevroucí vody a 2 minuty vaříme, po vychladnutí scedíme a opar potíráme vatou namočenou v tomto odvaru) 
  • potírání olejem – použít můžeme levandulový, bergamotový nebo eukalyptový, případně měsíčkovou tinkturu nebo tea tree oil – vše můžeme na opar nanášet kouskem vaty

Opary k životu patří

Bohužel je to tak. Někdo na opary opravdu trpí a každou chvíli tento průšvih hasí, někteří lidé nikdy nezažijí a možná nepochopí, jakou bolest a jak nepříjemné pocity dokáže tak malý puchýřek způsobit. Jedno je však jisté – opary se budou vyskytovat stále, už jen proto, že proti herpes simplex viru neexistuje žádná 100% účinná ochrana a jde o nejrozšířenější infekci na světě.

Nejvhodnějším způsobem, jak zamezit tvorbě oparu, je zdravá a vyvážená strava s větším množstvím ovoce a zeleniny, vhodné jsou i ryby a vejce nebo brambory. Ve stravě by rozhodně neměl chybět vitamín B a C. Vhodným jídelníčkem, pravidelným pohybem, dostatečným pitným a spánkovým režimem lze podpořit imunitní systém natolik, že bude schopen s virem bojovat a ubránit se mu. V případě, že už je na prevenci pozdě, můžete vyzkoušet některou z osvědčených a léty prověřených babských rad.

banner_2

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close