Atkinsonova dieta – oblíbená dieta Američanů

0

Atkinsonova dieta je čtyřfázová dieta založená na stavu, který nazýváme ketózou. Jedná se o nízkosacharidovou dietu, při níž dochází k pálení nadbytečných tukových zásob. Velmi si ji oblíbili Američané, a to zejména proto, že dovoluje jíst maso v rozumném, ale nikterak konkrétně omezeném množství. Co naopak musíme při této dietě omezit, je příjem pečiva a sladkostí.

Ketóza je…

Jde o stav, kdy tělu dodáváme jen minimum sacharidů a ono si tvoří energii rozkladem mastných kyselin. Mozek si pak bere energii z ketolátek (produkty vznikající v játrech při rozkladu mastných kyselin). Ty pak ve funkci nahrazují sacharidy. Do ketózy se tělo dostane, pokud mu dodáváme maximálně 50 g sacharidů denně. O tomto tématu se můžete dozvědět více v článku Ketogenní dieta – v hlavní roli bílkoviny.

Čtyři fáze k lepšímu životu

Atkinsonova dieta je založena na čtyřech fázích. První fází je fáze indukční neboli restriktivní, druhá je fáze hubnutí, po ní přichází na řadu před-udržovací fáze a závěr spočívá v dodržování udržovací fáze. Pokud chceme opravdu zhubnout a dosaženou váhu si udržet, musíme projít všemi čtyřmi fázemi, žádnou z nich nelze vynechat, aniž by se to negativně podepsalo na výsledku.

atkinsonova dietaIndukční (restriktivní) fáze

Nejdůležitějším krokem v této fázi je omezení příjmu sacharidů na 20 g denně. Dosáhneme toho vyřazením potravin, z nichž obvykle sacharidy čerpáme, to jsou těstoviny, brambory, pečivo, rýže, kuskus, mléko a mléčné výrobky, ovoce a pochopitelně sladkosti. Zakázané jsou i některé druhy zeleniny, a to ty, které obsahují větší množství sacharidů. Ze zeleniny si tedy můžeme pochutnat například na okurce, paprice, květáku, dýni nebo listové zelenině.

Příjem sacharidů bude na minimu, zato příjem tuků se musí zvýšit na 100 g denně a kvůli ochraně svalové hmoty musíme přijímat i více bílkovin, a to 150 g denně.

Doporučené bílkoviny při této dietě jsou:

  • kvalitní uzeniny (například šunky obsahující 90 % masa)
  • maso a ryby
  • kvalitní sýry (gouda, hermelín, mozzarella)
  • vejce
  • mořští živočichové
  • proteinové nápoje

Z tuků doporučujeme:

  • zakysanou smetanu
  • avokádo
  • máslo
  • rostlinné oleje

Indukční fáze trvá 14 dní. Cílem je dostat se do stavu ketózy a v ní spálit přebytečný tuk. Snižuje se i hladina inzulinu, protože právě kvůli němu dochází k ukládání nových tukových zásob. Co naopak stoupá, je hladina adrenalinu a růstového hormonu glukagonu. V této fázi váha rychle ubývá.

Fáze hubnutí

V této fázi hubneme pomaleji, naše váha se zato brzy začne ustalovat. Každý den v této fázi přidáme 5 g sacharidů, a to tak dlouho, dokud budeme stále hubnout. Tvůrce této metody hubnutí stanovil pojem zlomová sacharidová úroveň pro hubnutí, která je naprosto individuální. Sacharidy, o které svůj jídelníček navyšujeme, bychom měli volit hlavně ze zeleniny, ale také si můžeme dopřát více sýra, ořechů, semínek nebo bobulovitého ovoce.

Tato fáze by měla trvat do té doby, než budeme mít váhu o 4,5 kg vyšší než je naše cílová, vysněná váha.

brichoPřed-udržovací fáze

V této fázi zvýšíme příjem sacharidů o 10 g týdně. V této fázi najdeme svou zlomovou sacharidovou úroveň pro zachování hmotnosti. To znamená množství sacharidů, které u nás nezpůsobí opětovné nabírání na váze. Po měsíci setrvání na této hranici můžeme opět přidat 10 g sacharidů na týden. Pokud začneme přibírat, musíme se vrátit na předchozí množství, pokud je naše váha stejná, můžeme po týdnu znovu zvyšovat množství sacharidů o dalších 10 g.

Udržovací fáze

V této fázi se budeme po absolvování této diety držet ideálně do konce života. Hlavním cílem této fáze je osvojit si nové stravovací návyky.

Obecná pravidla Atkinsonovy diety

Atkinsonova dieta má i svá obecná pravidla, která bychom neměli podceňovat:

  • jíst přiměřené porce
  • poslední jídlo nejpozději ve 20.00 hod.
  • pít vodu a trochu vína
  • jíst, kolik potřebujeme, nehladovět
  • k svačině si dát ovoce
  • svačinu mít 1 hodinu před hlavním jídlem nebo 2 hodiny po hlavním jídle

Výhody Atkinsonovy diety

Při této dietě můžeme dát sbohem počítání kalorií. Jíme přiměřeně, dosyta, nehladovíme. Také se při této dietě snižuje chuť k jídlu, což nás jednoznačně podpoří v našem snažení. Tělo se díky této dietě snáz zbavuje toxinů. Dochází ke stabilizaci glykémie, nedochází k výkyvům hladiny cukru v krvi. Kromě stravy se musí změnit i naše fyzická aktivita, ta je žádoucí a měla by být pravidelná. Dobré výsledky nás k pohybu ještě více namotivují.

Nevýhody Atkinsonovy diety

Při této dietě se zvyšuje riziko žlučníkových potíží a negativní dopad může mít i na kardiovaskulární systém. Dochází i k zácpám a ztrátě minerálních látek, kvůli čemuž se mohou dostavit svalové křeče. Touto dietou riskujeme i dehydrataci, možné zhoršení psychického stavu a zápach z úst. Dietu bychom měli konzultovat se svým lékařem, protože znamená pro tělo velkou zátěž.

Kdo by neměl Atkinsonovu dietu držet

[sociallocker]Tato dieta je zcela nevhodná pro těhotné a kojící, pro starší osoby, diabetiky, děti a dospívající, kuřáky, vytrvalostní a silově-vytrvalostní sportovce a pro osoby trpící poruchami ledvin, jater a kardiovaskulárního systému.[/sociallocker]

Závěrem

Atkinsonova dieta může být po několika dnech praxe poměrně jednoduchá, a to hlavně proto, že při ní nemusíme počítat kalorie. Směrodatný je příjem sacharidů, který na začátku omezíme na 20 g denně a postupně toto množství zvyšujeme. Dieta je však velmi náročná pro organismus a ne každý ji může podstoupit, vždy je lepší poradit se s lékařem. Pokud se pro tuto dietu rozhodnete, přejeme vám hodně štěstí a nulový návrat kilogramů!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close